Nu kost het energielabel nog geen € 7,50, maar als het aan minister Kajsa Ollongren ligt, wordt dat vanaf 1 januari 2021 gemiddeld € 190. Die kosten zijn zo laag omdat een deskundige slechts op afstand uw aanvraag beoordeelt: ongezien dus. Hoewel het energielabel ter discussie staat is het duidelijk dat elk alternatief veel duurder zal zijn want er zal dan een deskundige op bezoek moeten komen. Loonkosten zijn in Nederland extreem hoog wat aanleiding geeft tot bedragen als hierboven genoemd.
Momenteel heeft u een voorlopig energielabel toegewezen gekregen op basis van bouwinformatie. Dat kunt u definitief maken maar vaak kan het verbeterd worden. Het aanvragen van een energielabel is bijzonder eenvoudig. De instructie van de overheid, op deze webstek, is duidelijk genoeg. Eigenaren moeten tien vragen beantwoorden over onder meer het woningtype, de verwarmingsinstallatie, isolatie, glassoort en zonnepanelen. Daarbij uploaden ze bewijsstukken, zoals het taxatierapport, facturen van de verbouwing of foto’s. Uitgebreide instructiefilmpjes leggen uit hoe de foto’s genomen moeten worden.
Na het insturen van de informatie heeft u het energielabel binnen een paar dagen in huis. Bovendien is het automatisch bij de overheid geregistreerd. Zeker als u binnen afzienbare tijd uw huis wilt verkopen scheelt u dat aanzienlijk in de kosten. Het energielabel is 10 jaar geldig!
Ger Koper